KUNSTEN at male sig ud af et hjørne
I 2020 begyndte fem ambulante patienter i Psykiatrien i Odense at mødes med en billedkunstner hver uge for selv at lave billeder og skulpturer. Siden har i alt 70 prøvet at være med. Denne ”Kunstgruppe” findes stadig i dag, fordi mange deltagere beskriver positive effekter: For eksempel at det er en pause fra angst, tankemylder og selvbebrejdelser, eller at det giver energi, selv hvis man lider af depression.
Nogle siger, at de kommer mere i kontakt med sig selv. Andre bruger kunsten til at bearbejde de lammende perfektions- og præstationskrav eller negative kropsbilleder, som kan være en del af en spiseforstyrrelse. Patienter, som ikke er i stand til at deltage i psykiatriens øvrige behandlingstilbud, finder sig til rette her.
Men alligevel er fremmødet ret højt. Og næsten hver gang fortæller nogen, at de var lige ved at blive hjemme, men er glade for, at de kom. Der er et hold for patienter med spiseforstyrrelser og et for patienter med affektive lidelser (Depression, bipolar og angstlidelser). I 2023 flyttede aktiviteterne ind på Kunstmuseum Brandts, som frit stiller et atelier og sine udstillinger til rådighed for deltagerne.
Om udstillingen
Jeg er deltidsansat som billedkunstner i Lokalpsykiatrien i Odense til at udvikle billedworkshops for to forskellige grupper af patienter: Den ene i samarbejde med Team for Spiseforstyrrelser; den anden med Affektivt Team (Depression-, bipolar- og angstlidelser).
Siden januar 2023 har vi haft mulighed for at afholde 2 ugentlige workshops på Kunstmuseum Brandts.
Vi forventer at starte et mere omfattende forskningsprojekt i foråret 2025
Hvad sker der, hvis en gruppe helt almindelige mennesker - begyndere og øvede - mødes jævnligt for at arbejde med forskellige kunstneriske teknikker og udtryk? Denne udstilling viser nogle få af de billeder, skitser og skulpturer, der kan komme ud af det. Den viser de originale værker - og ikke blot flade fotografier af dem, fordi det er vigtigt at forstå, at kunst er et fysisk og håndgribeligt sprog: Et sted hvor vi tænker og føler med vores sanser, hænder og kroppe - ikke kun med vores hjerner og ord.
Men udstillingen består også af mange citater. Det er deltagernes egne stemmer, der bærer deres værker. Deres egne førstehåndsoplevelser behøver ikke nogen forklaringer eller fortolkninger.
Citaterne giver også et indblik i de samtaler, som de stammer fra - samtaler som er opstået undervejs om både de livgivende og de mere udfordrende erfaringer med kunsten. Ud over disse tre blå intro-tavler består udstillingen af 12 tavler: De røde viser eksempler på de legende, frigørende øvelser og enkle håndværksmæssige tricks - og de temaer, som deltagerne typisk arbejder med i forløbene. De grønne giver nogle få svar på, hvad deltagerne får ud af kunsten - og hvad den KAN og GØR.
Et diagnosefrit rum
Kunstgruppen handler ikke kun om maling, modellervoks og museumskunst. Den er også et rum, som deltagere, behandlere og kunstner skaber sammen: Et sted hvor man kan være med sin diagnose uden at den bliver adresseret, og hvor aktiviteterne tilrettelægges sådan, at den kommer til at fylde mindst muligt. I stedet er det værkerne og den kunstneriske skaben, der bliver ”det fælles tredje”.
Vi har helt fra begyndelsen kaldt det: ET DIAGNOSEFRIT RUM. Kunstgruppen tilbydes sideløbende med behandlingen: Det ér ikke behandling, men der er altid en behandler med. Og der er altid fokus på det helt enkle spørgsmål: Hvad sker der hvis vi fokuserer på det sunde i stedet for det syge?
”Kunstneren skal holdes væk fra diagnosen, og skal snarere åbne vores øjne for, hvilke grund-læggende menneskelige vilkår, der er i spil omkring patienten. Kunsten skal ikke behandle eller fixe, men bidrage med et element af væren.”
Overlæge Susie Andersen
”Vi har sammen skabt en tryg platform - et muligheds- rum, hvor deltagerne i et interessefællesskab, får næring via kunsten. Kunsten hjælper til sprog for følelser, som ellers ikke har været tilgængelige.”
Specialsygeplejerske Eva Wittenborn
Baggrund
Samarbejdet begyndte i foråret 2020, hvor jeg var idemand bag et kunst- og forskningsprojekt i Børne og Ungdomspsykiatrien i Odense sammen med to overlæger, en lægestuderende og 20 unge patienter i 13-19 års alderen.
Formålet var at undersøge, hvordan kunstbaserede aktiviteter kan gavne patienter med spiseforstyrrelser og funktionelle lidelser i en nutidig psykiatrisk kontekst. I projektets slutfase skabte patienter, læger og personale malerier til afdelingens vægge sammen med mig.
Desuden medvirkede jeg på nogle af personalets temadage og ugentlige konferencer samt et kursus for pårørende, hvor jeg satte billeder på deres refleksioner om psykisk sygdom. Alle 72 skitser kan ses ved at klikke på de tre fotos nedenfor.
Projektet blev finansieret af Psykiatrien i Region Syddanmark, Kulturregion Fyn og Den Faberske Fond.
Efter projektets afslutning er jeg blevet kontraktansat i Lokalpsykiatrien - ikke som "projekt", men for driftsmidler - frem til foreløbig december 2025
Forskningsrapporten fra projektet i Børne- og Ungdomspsykiatrien blev publiceret internationalt i december 2022:
Forskningsrapport
‘Painting oneself out of a corner - Exploring the use of art in a Child and Adolescent Psychiatry setting.
Bog:
"KUNSTEN at male sig ud af et hjørne. Et kunst- og forskningsprojekt om at skabe et diagnosefrit rum i psykiatrien" Karsten Auerbach. Eget forlag (2021).
2. udgave (2023) koster DKK 150,- plus evt. forsendelse med GLS.
Artikler, presseklip mm.:
Nedenfor er links til artikler, presseklip, videoer og podcast om mit arbejde med billedkunst og psykiatri. Nederst: link til mine øvrige samarbejder med sundhedsvæsnet.
"Kunsten som diagnosefrit rum 2" Psykiatrisk Sygepleje
"Faaborg-kunstners projekt for spiseforstyrrede unge blev en succes" Fyens Stiftstidende
"Pensel og farver får bulimi-ramte Charlotte til at føle sig mindre syg" TV2 Fyn
"Kunst bliver nu en fast del af hverdagen i Psykiatrien" Kulturregion Fyn
"Kunsten som diagnosefrit rum 1" Psykiatrisk Sygepleje.
"Tre læger og en kunstner: - Vi laver noget, der bringer kunsten og psykiatrien sammen". Fyns Amts Avis.
"Her var vi ude i noget helt andet og helt nyt". Kulturmonitor
"Sårbare unge får et tiltrængt frirum i kunsten". Kristeligt Dagblad.
"Psykiatrien vil fange patienter via kunst". Fyens Stiftsidende.
"Faaborgkunstner har givet børn og unge med psykiske lidelser mulighed for at se sig selv i et nyt lys". Ugeavisen Faaborg.
"Kunst styrker fagligheden". Fagbladet FOA s. 44-45.
"Inspiration fra Psykiatrien". Center for Fælles Beslutningstagning s. 2.
"Unge med spiseforstyrrelser maler sig ud af forestillingen om perfektion". Fyens Stiftstidende.
"Kunst fremkalder det menneskelige i sundhedssystemet". Sameksistens
"Kunst- og kulturindsatser i Regionerne". Bilag til ministersvar. Sundhedsministeriet
Video:
"Et Diagnosefrit Rum" DMJX:OX, Journalisthøjskolen Århus (Varighed: 7:03)
"Kreativ terapi for sindet" TV2 Fyn (Spring direkte til 9:32)
"Kunsten at male sig ud af et hjørne" (Varighed:3:39):
"The Art of Painting Oneself out of a corner" (3:39)
"Kulturen støtter sundheden - støtter sundheden kulturen?" Kulturmødet 2021 (Varighed: 1:02:58 spring evt direkte til 6:15)
Podcast:
"Kunsten som diagnosefrit rum". Dorthe Stieper. Lige sind - Perspektiver på psykiatri og pårørende.
Radio 4 KRÆS. (De sidste ca. 15 minutter)
Klik her og se mere om mine tværfaglige samarbejder indenfor Kultur & Sundhed.