Til jul kommer fantasien på fødeafdelingen
5. december 2013. Faaborg. Jeg auktionerer to malerier til fordel for gadebørn i Kolkata.
Hvert år sidst i november ryger min fantasi på fødeafdelingen. Jeg fylder hjernen med bøger og googl-billeder af fødsler og nyfødte, mens jeg maler og mediterer over et af kristendommens største mysterier; at Gud lod sig føde som sådan et lille menneske. For mig er netop DET vildt meget jul! Jeg plejer at vågne op på Neonatal efter nogle uger med et nyt billede i favnen.
Sådan er det også gået i år: Det er tilmed blevet til hele to billeder! Begge er malet på forgyldte plader. Den nyfødte har endnu ikke fået klippet navlestrengen og han er flankeret af 24 indiske gadebørn, hvis portrætter får én til at tænke på lågerne i en julekalender. Billederne måler henholdsvis 22 x 36 cm og 26 x 45 cm.
Jeg trykker et af billederne som julekort. Men fra og med søndag den 7. december udstiller jeg også de to originalbilleder i Horne Kirke og Faaborg Kirke, hvor de bliver sat på auktion.
I år går pengene fra auktion og postkort til at hjælpe mine indiske venner i Kolkata (tidl. Calcutta): Rajan og Jolly. De er involverede i et projekt for gadebørn midt i byens slum. Her holder deres medarbejdere skole - og prøver at være en positiv voksen-kontakt for dem hver dag. Men det er også et sted, hvor gadebørnene bare kan være børn og lege.
Jeg har selv set indisk slum, men har aldrig været i Kolkata. En af mine venner besøgte Rajan og Jolly i sidste måned. Han rejser meget i Afrika og Asien for en tysk organisation der svarer til Danida. Han beskrev fattigdommen, som det værste han havde set.
Man kan byde på billederne helt frem til juleaften (kl. 16.00) ved at kontakte mig direkte på mobil/sms 21796159, facebook eller: mail.
Tre af gadebørnene, som er med i projektet
Alle tre drenge er med på mit maleri
Vores venner Rajan og Jolly og deres to børn.
SANTA NICOLAmpedusa
1. december 2013. Odense. Galleri Kunst og håndværk inviterer hvert år 24 kunstnere til at skabe hvert deres julebillede efter gallerist Lars Marcussens milde dogme regler.
I år er temaet "Våd jul" og der skal indgå drivtømmer. Se TV Fyn udsendelse fra første gang jeg var med på udstillingen
Min inspiration er den lille italienske ø Lampedusa, der hver måned modtager 1000vis af afrikanske asylansøgere. Kyniske menneskesmuglere lader overfyldte både med flygtninge drive ind mod øen. Og for mange ender flugten fra fattigdom og undertrykkelse i døden. I oktober, da Lars spurgte mig om at medvirke på udstillingen, var der igen druknet ca. 360 afrikanere ud for kysten.
Der er ingen kradse politiske intentioner med billedet: Men jeg har brug for at reflektere over kontrasten mellem julens hæsblæsende forbrugsfest og de livsvilkår, som får mennesker til at flygte så desperat.
Mit billede måler 8 x 22 x 25 cm og koster kr 2.200. Alt hvad jeg får fra salget (når galleriet har taget sin kommision), går til at hjælpe gadebørn.
Billedet kan ses i en lidt større version her.
Jeg har modelleret de 6 afrikanere af cernit og malet dem med akrylmaling
Jeg har modelleret de 6 afrikanere af cernit og malet dem med akrylmaling
Faaborg Børnebilledskole på RAMASJANG
14. november 2013 kl. 17.30 på DR's børnekanal Ramasjang. Se udsendelsen her.
Helt tilbage i juni måned optog et tv-hold to timers børnebilledskole med 6 af mine yngste billedskolebørnpå mit atelier. Trommeslageren Kalle Mathiesen var studievært. Jeg havde sat børnene til at male helfigurs-portrætter inden tv-holdet ankom og stod selv model. Selv om de ikke vidste, hvad der skulle ske, fortsatte de ganske uimponeret og naturligt med at arbejde, selv om der myldrede 5-6 fremmede voksne med kameraer og mikrofoner ind ad døren! Kalle Mathiesen stod model til 6 flotte portrætter. Og da de var malet færdig, gik børnene i gang med at lave skulpturer ud af to kasser skrammel, som jeg væltede ud på bordet. Den komprimerede udgave af denne ekstra billedskoledag bliver her vist som en del af Kalle's Danmarks Tour på besøg i Faaborg
.
Børnene arbejdede seriøst med deres figurer selv om der blev filmet andetsteds.
Til sidst forklarede børnene Kalle om deres farvevalg og hvordan man blander specielle farver.
Kalle læner sig op af et maleri for at børnene kan tjekke, om de har brugt den rigtige hudfarve til ham.
Facelift til alter og søjler
10. november 2013. Brørup. 22 konfirmander bruger en weekend på at give deres kirke et facelift. Formålet med kunstworkshoppen var at reflektere over hvilke gudsbilleder og selvbilleder, vi har, og hvordan de påvirker hinanden og os. Et meget voksent og abstrakt tema til 13-14årige, men kunsten hjalp med til at gøre det konkret og - helt bogstaveligt: for det var netop disse billeder, som mødte sognets kirkegængere søndag aften. Se mere om konfirmandkunstprojekter her - og om udsmykningsopgavever med børn og unge her. Læs kort (og overfladisk) artikel i Jyske Vestkysten her
Beton-kunst løftet på plads
9. november 2013. Faaborg. I dag ankom mit hidtil tungeste værk til sin plads i Faaborg. Det er et 8 ton tungt betonelement som er udsmykket med en sælig grafisk teknik. Se og læs om hele tilblivelsesprocessen her.
Detalje: den øverste af de i alt 7 figurer
Elementet løftes af blokvognen
... og placeres i den nye CPT A/S' nye domicil.
Mit tredje Klokketårn
29.oktober 2013. Diernæs. Hvis man er billedkunster i Faaborg kan det være svært at komme uden om byens vartegn, Klokketårnet, som vist har stået her i ca. 700 år. Jeg har boet her i 13½ år afleverede forleden mit tredje klokketårn, der ligesom de foregående var et bestillingsarbejde.
Mit nyeste version er en naturalistisk akvarel. Efter flere fotosafarier valgte jeg udsigten fra Sundbakkerne. Se forstørrelse her.
I 2012 stand-up malede jeg "Faaborg Skyline" under en kirkekoncert. På auktion indbragte det ca. 1% af prisen for restaureringen af tårnet. Læs mere her.
Kulturkaravanen på Nordfyn
15. oktober 2013. Faaborg. Nu kan du se den tredje og foreløbigt sidste video om kunstprojektet Dagli'Fyn. Den viser vores besøg i landsbyen Uggerslev i Nordfyns kommune den 10. oktober.
Du kan også se videodokumentationen af dagene i Jordløse i Assens kommune den 3. oktober og Hou på Nordlangeland den 28. september.
Street art i børnehøjde
8. oktober 2013. Faaborg. Børnebilledskolen har ladet sig inspirere af de internationalt kendte gadekunstnere Isaac Cordal og Slinkachu, som begge kommenterer på bymiljøer ved at placere små menneskefigurer i dem. Børnebilledskolens første hold figurer blev anbragt allerede i sidste uge og i sent går eftermiddags dukkede endnu fire op, men de fleste er stadig under produktion og bliver løbende placeret hen over efteråret på Faaborg Torv, Mellemgade og Østergade. Se artikel i Fyens Stiftsstidende
Her installerer Nina den lille trold, som holder stenskulpturen på Østergade i balance, mens dens ven læser avisen.
En anden lille figur tager sig en rutchetur på bænken på Faaborg Torv
Andreas har lige opdaget en skummel fange, der er flygtet fra Arrestmuseet
Kulturkaravanen på video
5. oktober 2013. Faaborg. Der er nu produceret to videoer om Kulturkaravane-projektet dagli'Fyn. Den seneste fra landsbyen Jordløse i Assens kommune den 3. oktober viser vores samarbejde med landsbyens friskole. Den første fra landsbyen Hou på Nordlangeland fortæller mere generelt om kunstprojektet. Følg også projektet på facebookgruppen "Kunst i Hverdagen".
Kulturkaravanens næste ekspedition kommer til landsbyen Uggerslev i Nordfyns Kommune den 10 oktober.
Friskolen havde ryddet skemaet for at eleverne kunne gå på opdagelse i hverdagen sammen med os.
Skolegården. Jeg nåede at lave et par skitser fra skolens egen hverdag inden jeg kørte ud i landsbyen.
Ud over projektets fem faste - arbejdede seks sydfynske og en enkelt filippinsk kunstner med hele dagen og ca 30 lokale kom til vores fernisering.
Kulturkaravanen i virkeligheden
28. september 2013. Hou, Langeland. I September og oktober leder Billedkunstner Mai Britt Schultz og jeg Kulturkaravanen ud til nogle helt små landsbyer i tre fynske kommuner.
Projektet hedder Dagli'Fyn og er støttet af kulturregion Fyn. Det har givet os mulighed for at få tre andre professionelle kunstnere til at rejse med os - én fra fra hver kommune:
Anne Bjørn fra Assens kommune, Søren Juncker Søndergård fra Nordfyns kommune og Hans Kjær fra Langelands kommune
I hver landsby inviterer vi lokale til at deltage. I Hou i går deltog fem lokale kunstnere i arbejdet. 60-70 af Hou's indbyggere kom til udstillingen og inviterede os med til fællesspisning.
Målet er at sætte fokus på hverdagsliv - uden hverken at være sentimental eller karikere - og uden at skulle mene en helt masse om det. Det har billedkunsten ikke gjort i mange år. Faktisk skal vi 110 år helt tilbage til fyns-malerne her i Faaborg for at finde et lignende projekt.
Mit eget lille projekt var at vende tilbage og male den slags naturalistiske billeder, som jeg lavede i perioden 1985 til 2000, men uden det naturromantiske filter, som den gang fik mig til at frasortere alle industriprodukter, nutidige bygninger og selv mennesker fra mine motiver.
Kulturkaravanens næste nedslag bliver på Friskolen i Jordløse i Assens Kommune torsdag den 3. oktober.
Og i Uggerslev Forsamlingshus i Nordfyns Kommune den 10. oktober.
Se video fra dagen i Hou.
Læs mere i den store artikel i Fyns Amts Avis: "Kunstnere hylder hverdagslivet i Hou"
Og følg projektet på facebookgruppen "Kunst i Hverdagen"
Her mødes Kulturkaravanen med 5 lokale langelandske kunstnere, inden vi alle 10 går ud i landsbyen Hou og studerer hverdag.
Det første hverdagsmotiv, som fangede mine øjne i Hou, var disse græsslåmaskiner
Mens jeg malede græsslåmaskinerne, kørte denne mand ind ad indkørslen. Han var selv maler og glad for at komme med på billedet.
Velkommen til fernisering på Galleri Emmaus
17. august 2013. Haslev. Kl. 14 - 17.00 åbner jeg min nyeste udstilling på Galleri Emmaus sammen med Tony Briffa og Agnete Petersen.
Jeg glæder mig til at vise de helt nye malerier, som jeg har nået at lave i denne sommer. Min udstilling viser også dele af en udsmykning til Horne Kirke fra sommeren 2012.
Se dem her.
Udstillingen er åben frem til 2. oktober hver onsdag til søndag kl. 13.00 - 17.00.
Ortodokse ikoner gav mig lyst til at male på forgyldte træplader.
Min nyeste billed-serie hedder "Til Frihed..."
Jeg har lovet at optræde med stand-up maleri under ferniseringen.
Hvordan kommer fortællingen ind i billedet?
24.-28. juli 2013 Haslev. OPENspace, som et forum for mennesker der interesserer sig for kunst, tro og eksistens. Vi har netop holdt sommer-camp på Galleri Emmaus for tredje gang . Jeg kom med i foreningens bestyrelse for præcis to år siden. Det betyder meget for mig at være med til at skabe både opmærksomhed og netværk omkring dette felt. OPENspace's camps og andre arrangementer tiltrækker på én gang professionnelle og ikke-professionelle kuntnere - og mennesker, der bare interesserer sig for kunst.
I år var temaet "Fortællingen". Ud over koncerter, udstillinger og danseforestillinger kunne deltagerne også vælge sig på en 2-dages workshop: Dans, lyrik, foto - eller min billed-workshop, som hed "Hvordan kommer fortællingen ind i billedet?"
Kristeligt Dagblad bragte en artikel om campen den 27. juli.
Jeg var med til at åbne campen med et oplæg om årets tema Fortællingen. Det kan ses på U-tube
På min workshop kunne deltagerne arbejde under vejledning med tegning, maleri, farvekridt, collage, graffiti.
Men det mest populære materiale var en mægtig bunke skrot og skrammel, som jeg har samlet til formålet over lang tid.
Harald Giersing genopstod på sommerbilledskolen
4. juli 2013. Faaborg. I denne uge underviser jeg på sommerbilledskolen i Faaborg. I dag arbejdede børnene med menneskefiguren.
De modellerede med lys og skygge med et vovemod, som jeg kun sjældent har set hos mine voksne kursister. De bedste af malerierne gav flash backs til de gamle danske modernister fra 1920erne.
Det er en god dag når en 8årig pige får én til at tænke på Harald Giersing
Et andet portræt med et modigt, skarpt lysfelt i ansigtet.
Selv gamle Coco Chanel fik sig en ansigtsløftning.
Ramasjang på mit atelier
19. juni 2013. Diernæs. DR's børnekanal Ramasjang optog to timers børnebilledskole med 6 af mine yngste billedskolebørnpå mit atelier og trommeslageren Kalle Mathiesen som studievært. Jeg havde sat dem til at male helfigurs-portrætter inden tv-holdet ankom - og de fortsatte med at arbejde ganske uimponeret og naturligt videre, selv om der myldrede 5 fremmede voksne med kameraer og mikrofoner ind ad døren! Kalle Mathiesen stod model til 6 flotte portrætter. Og da de var malet færdig, gik børnene i gang med at lave skulpturer ud af to kasser skrammer, som jeg væltede ud på bordet. Den komprimerede udgave af denne ekstra billedskoledag bliver vist som en del af Kalle's Danmarks Tour på DR i august.
Børnene arbejdede seriøst med deres figurer selv om der blev filmet andetsteds.
Til sidst forklarede børnene Kalle om deres farvevalg og hvordan man blander specielle farver.
Kalle læner sig op af et maleri for at børnene kan tjekke, om de har brugt den rigtige hudfarve til ham.
Kunst med børnefødder på TV2 Fyn
30. maj 2013. Nr. Søby. Børnehusene Regnbuen og Carl Nielsen har nu arbejdet med læreplanstemaet "Krop og kunst" i 3 uger. Det begyndte med at jeg mødte pædagogerne og gav dem 20 gode ideer til, hvordan man kan arbejde med temaet i 0-5årig børnehøjde. Og siden har jeg jeg hjulpet dem med at afprøve ideerne sammen med de 150 børn.
Jeg har efterhånden arbejdet på denne måde i mange skoler og børnehaver: Jeg udvikler ideer indenfor det tema lærerne eller pædagogerne vælger, og klæder dem derefter på til at udføre ideerne sammen med børnene - med eller uden min deltagelse. I skoler har det tit været i forbindelse med temauger eller udsmykningsopgaver, hvor børnene selv har bidraget.
Her har jeg opfundet et yver til børnene med gul maling i.
At male med vand på fliser er enkelt og effektfuldt. Vi malede videre med gule blomster
Imagine Festival
10.-12.maj 2013. Kolding. Danmark fik sin første kunstfestival med kirkeligt fortegn siden Opstand stoppede midt i 1990erne. Jeg har været med til at udvikle den nye festival på Kolding Internationale Højskole over de sidste to år, men måtte desværre trække mig fra planlægningsteamet i december. Så meget større var min glæde over at se den store opbakning fra en bred vifte af internationale kunstnere - samt det gode fokus på kunst- og stilarter, som kun sjældent kan opleves i danske kirker. Jeg selv medvirkede med workshops, udstilling og stad-up-maleri.
Mine næste workshops bliver på Børkob Højskole den 30. jumi til 4. juli samt på OPENspace Camp i Haslev den 24. - 28. juli
Jeg holdt en workshop med OPENspace. Et vigtigt DNA i OPENspace er, at kunstnerisk skaben altid er en del af samtalen
OPENspace mødtes med større europæiske kunstnernetværk: ArtsEurope (Belgien) og Quo Vadis Institute (UK)
Jeg viste bluesguitaristen Glen Kaiser (USA) to malerier på min udstilling, som er inspireret af hans tekster.
Festivalen viste kunst som ikke er mainstream i dansk kirkekultur. Her: to professionelle dansere fra UK og Finland.
Det gjaldt også musikken: Koncerterne bød fx på blues, metal - og her: goth bandet Dark Valentine (Sverige)
Jeg stod ved siden af scenen og stand-up malede under en del af koncerterne. Billederne kom på aution sidst på aftenen.
Jeg prædiker med billeder i Odense Domkirke
27. april 2013. Odense. Jeg fortæller om to af mine malerier til nadvergudstjenesten Natkirke i Odense Domkirke.
Alt for meget protestantisk tænkning handler om at gøre. Jeg brugte de to billeder til at tale om værens-teologi, nuet og nærværet.
Jeg er tilbage i Natkirken en af de sidste fredage i august - sammen med forfatterne Dorte Kappelgaard og Rie Andersen fra OPENspace.
Det var maleriet "I mellemtiden", som fik natkirkepræsten til at kontakte mig.
Et maleri hænger vandret over bænkene. Og et er altertavle midt på gangen
"Himlen er nær" som jeg brugte som afslutning.
Kunsten går i børnehave
18. april 2013. Nr. Søby. Jeg tilbyder kunstpædagogisk inspiration til projektforløb og temauger på skoler og institutioner. Oftest ved at udarbejde en overflod af ideer til aktiviteter, som personale og undervisere kan vælge i mellem, for derefter selv at gennemføre nogle af dem sammen med voksne og børn.
I maj måned hjælper jeg 150 vuggestue- og børnehavebørn i dagsinstitutionerne Carl Nielsen og Regnbuen til at arbejde med læreplanstemaet "Krop og kunst".
Nu har vi påbegyndt samarbejdet med en 3-timers workshop, hvor jeg gav institutionernes 30 pædagoger 20 ideer til aktiviteter. Som indledning redegjorde jeg fo,r hvor vigtig en inspiration den særlige kombination af småbørns-pædagogik og kunst i de norditalienske Regio Emilia børnehaver har været for mig - også i mit arbejde med voksne!
Jeg lægger vægt på selv at have afprøvet de fleste af ideerne i praksis. Nedenfor (th) er jeg ved at omsætte inspirationen fra Yves Klein's smølfeblå aftryk af sine nøgenmodeller i 1960erne til noget mere jordnært!
Børne-maleri i Børnehuset Regnbuen.
Ide nr 7: Mal på klar plastik, mens modellen står bagved.
Jeg afprøver her selv ide nr 16: Aftryk af kroppen.
30 Billedskole-børn laver kunst ud af bøger
23. februar 2013. Faaborg. Efter jule begyndte børnene på mine tre hold i Faaborg Børnebilledskole at lave kunst ud af 1000vis af kasserede biblioteksbøger. En gang om året laver jeg et forløb med dem, hvor de virkelig skal arbejde med deres ideer - til gengæld lover jeg dem at alt kan lade sig gøre. Og det kunne det: Bogpalmer, bogdukkehuse, vulkanbøger, smeltede bøger, bøger, hvis sider forvandler sig til origami. og male-bøger har fået en ny betydning i Billedskolen; for her er det bøger som er overmalede med akrylmaling...
Værkerne bliver udstillet i Alstrøms Boghandel på Østergade i Faaborg og på Faaborg bibliotek fra den 11. marts
Læs mere: i denne uge kom Børnenes bogkunst på forsiden af Faaborg Ugeavis
Hånd-bog som kan læse sig selv
Her kommer handlingen selv ud af bogen
Den brændende bog
300 konfirmander udsmykker en kirke på 45 minutter
20. januar 2013. Dyrup Kirke. Efter at jeg havde instrueret, fordelte teenagerne sig i grupper og værksteder. 50 af dem arbejdede med store lerfigurer tilføjet starinlys og bladguld. Resten lavede "glasmalerier" med gennemsigtigt, farvet papir på afdækningsplastik, som blev hejst op foran den 15 meter brede glasvæg bag alteret og belyst med lyskanoner udefra.
Konfirmanderne kom fra 5 forskellige kirker i Odense. Deres præster havde valgt temaet "Guds Kærlighed er anderledes end du tror". Meningen med workshoppene var at gøre konfirmandernes refleksioner over temaet konkrete og sanselige. I en efterfølgende gudstjeneste fortalte nogle af konfirmanderne om deres overraskende dybe tanker bag deres "værker". Det hele blev blev fejret med en blanding af traditionelle orgel-drevne salmer og velspillede Coldplay numre, leveret af et lokalt band. Læs mere: Ugeavisen Udfordringen
Konfirmanderne fortæller om deres tanker bag udsmykningen
Udsnit af det store "glasmaleri"
Lerfigurer med lys og bladguld
Jeg underviser unge kunstnere i Schweitz.
2.-7. december 2012. Wiler v. Bern, Schweitz. Overskrifterne var: At tegne dansere i bevægelse; Kreativitet og out-of-the-box-thinking og Mixed media. Vi talte også om, hvordan man bærer sig ad med at leve af at være billedkunstner. Deltagerne kom fra USA, Canada og Schweitz. Her på billedet er de i gang med en øvelse i sam-skabelse.
Tre af gadebørnene, som er med i projektet
Alle tre drenge er med på mit maleri
Vores venner Rajan og Jolly og deres to børn.