Galleri Plejehjem

Nogle plejehjem har bedt mig om at male et landskab på indersiden af døren til demensafdelingen for at løse problemet med dørsøgende dementete.
Ideen er, at der skal indgå noget vand; en sø eller en å i forgrunden af billedet. Så vil beboerne stoppe ved døren for ikke at gå ud i vandet. Maleriet skulle selvfølgelig være overbevisende naturalistisk.

Jeg har indtil nu udført tre af den slags opgaver: én dør for Demensplehjemmet Kløverhuset i Høje Taastrup Kommune og to døre på Kildebakken Plejecenter i Haderslev.

Når jeg har spurgt til effekten, har lederne for begge plejehjem udtrykt stor tilfredshed, og sagt, at det har givet færrekonflikter med dørsøgende. Jeg har dog ikke kunne få nogle statistikker.

Jeg har også spurgt dem, om de ved, hvad det egentlig er der virker, og har forstået, at der er en del diskussion om det. Nogen mener at det at det udelukkende er camouflageeffekten der virker. Dette understøttes af Kløverhuset, hvor man fortæller at ikke engang postbudet kunne finde vejen ud, efter jeg havde lavet maleriet på døren!

Andre mener at det er selve illusionen der virker. Det understøttes af en hændelse på Plejecenter Caroline Amalie i Svendborg, der så vidt jeg ved er det første sted i Danmark, hvor ideen blev prøvet af (2008). En af de ansatte malede et landskab på døren. Og kort efter kvitterede en af de manlige beboerne ved at stille sig og tisse op ad et af træerne! 

Dalen. Kildebakken plejecenter, Haderslev. 239 x 980 cm

Anemonen. Kildebakken plejecenter, Haderslev. 239 x 980 cm

Mælkebøtten. Kildebakken plejecenter, Haderslev. 239 x 980 cm

Mælkebøtten. Kildebakken plejecenter, Haderslev. Sidevæg

Plejecenter Kløverhuset, Høje Taastrup Kommune

Plejecenter Skovhuset. Hillerød. Håndmalede gardiner til sanserum for demente.

Plejecenter Skovhuset, Hillerød. Håndmalede gardiner til sanserum for demente.